به گزارش پایگاه خبری نسیم خاوران، میرمحمد مودی امروز یکشنبه (۱۴ اردیبهشت) در نشست خبری با اصحاب رسانه استان از رشد بیسابقه اعتبارات حوزه راهسازی در استان خبر داد و گفت: اعتبارات این بخش در سال ۱۴۰۴ بیش از ۲ هزار میلیارد تومان اعلام شده که نسبت به سال گذشته حدود ۲.۵ برابر افزایش داشته و از این منظر بیسابقه ارزیابی میشود.
پروژههای اولویتدار راهسازی در استان
وی افزود: بیشترین رشد اعتباری در محورهای اصلی استان رخ داده و از جمله آنها میتوان به محور بیرجند- زاهدان اشاره کرد که یکی از گلوگاههای مهم ترافیکی استان به شمار میرود. اعتبارات این محور در قانون بودجه امسال نسبت به سال گذشته سه برابر شده و از ۲۰۰ میلیارد تومان به ۶۰۰ میلیارد تومان رسیده است.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی ادامه داد: از دیگر پروژههای مهم استان میتوان به محور شوسف- نهبندان اشاره کرد که عملیات اجرایی آن پس از سالها از سر گرفته شد، و اکنون آسفالت آن به پایان رسیده و در حال آمادهسازی و ایمنسازی نهایی است تا در همین هفته جاری بازگشایی شود.
مودی با بیان اینکه محور نهبندان- شوسف به سربیشه به طول ۹۰ کیلومتر نیز در اولویت برنامههای امسال قرار دارد و پیشبینی شده است که ۲۳ کیلومتر از این محور که در حال حاضر با پیشرفت فیزیکی ۷۰ درصدی مواجه است، به بهرهبرداری برسد.
وی با بیان اینکه در شهرستان طبس نیز پروژههایی از جمله محور بیرجند- طبس در حال اجراست و حد فاصل دیهوک به طبس به طول ۱۷ کیلومتر را تکمیل کنیم، گفت: محور طبس به سمت اصفهان که حدود ۱۵۰ کیلومتر طول دارد، تاکنون ۳۵ کیلومتر آن تکمیل شده و در سال جاری نیز ۱۷ کیلومتر دیگر در دستور کار بهرهبرداری قرار دارد. با این اقدام، ۵۲ کیلومتر از ورودی طبس تا اصفهان به طور کامل قابل استفاده خواهد شد.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی با بیان اینکه در محور طبس به یزد هم ۱۱ کیلومتر در دست اجرا است که امیدواریم امسال تکمیل شود، گفت: محور دیهوک- راهور امسال حدود ۶ کیلومتر به بهرهبرداری خواهیم رساند و همچنین ورودی شهر فردوس به سمت سرایان به طول ۸ کیلومتر با پیشرفت ۷۰ درصدی در حال اجرا است و جزو اولویتهای امسال است که تکمیل شود.
مودی بیان کرد: محور سربیشه- درح تنها معبر رسمی استان خراسان جنوبی است که امسال ۱۷ کیلومتر از خروجی سربیشه به سمت درح و قطعهای از سمت درح و همچنین ۷ کیلومتر در وردی مرز در برنامه داریم که تکمیل و به بهرهبرداری برسانیم.
بهرهبرداری از ۱۴۴ کیلومتر باند دوم در سال ۱۴۰۴
وی با تأکید بر اینکه یکی از مهمترین برنامههای استان در سال جاری، توسعه باندهای دوم راههاست، افزود: امسال اجرای ۱۴۴ کیلومتر باند دوم با اعتباری بالغ بر ۴ هزار میلیارد تومان مصوب شده که ۲ هزار میلیارد تومان آن در قانون بودجه پیشبینی شده است و برای تأمین مابقی اعتبار از ظرفیتهای قانونی استفاده خواهد شد.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۹۸۵ کیلومتر باند دوم در استان تکمیل شده و ۴۴۵ کیلومتر در قالب ۱۳ پروژه دیگر در دست اجراست که ۱۴۴ کیلومتر از آن که بخش عمدهای از آن مربوط به محورهای پر ترافیک استان میباشد، امسال تکمیل خواهد شد.
محور بیرجند–کرمان در انتظار تامین اعتبار نهایی
مودی با بیان اینکه محور بیرجند–کرمان نیز از دیگر محورهای اولویتدار استان به شمار میرود، تصریح کرد: حدود ۳۰ کیلومتر از این مسیر در سیل سال ۱۳۹۸ تخریب شد و اکنون به عنوان یک محور فرعی با چالشهایی از جمله کمبود اعتبارات و ساختار باتلاقی مواجه است. از ۳۰ کیلومتر این مسیر، ۲ کیلومتر در حوزه خراسان جنوبی و مابقی در استان کرمان قرار دارد.
وی اعلام کرد: در حال پیگیری هستیم که در صورت تأمین اعتبار از محل ماده ۲۳، این پروژه امسال به مرحله قابل بهرهبرداری برسد.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی به وضعیت باند دوم محور بیرجند-قاین اشاره کرد و یادآور شد: از دی ماه سال گذشته قطع برق و ناترازی انرژی مانع جدی برای تکمیل آسفالت این محور شد اما اکنون پیمانکار حاضر است و کار آسفالت را شروع کرده و در صورت تأمین پایدار برق، کل پروژه طی ۲ تا ۳ ماه آینده قابل بهرهبرداری خواهد بود.
مودی با اشاره به اینکه اتصال مرز رسمی ماهیرود به شبکه بزرگراهی استان از دیگر اولویتهای مهم ادارهکل راه و شهرسازی است، تصریح کرد: بر این اساس، امسال در سه قطعه مجموعاً حدود ۱۷ تا ۲۰ کیلومتر از این محور تکمیل و بهرهبرداری خواهد شد. این اقدام نقش مهمی در تثبیت ترانزیت کالا و توسعه صادرات به افغانستان ایفا میکند.
توسعه محور راهبردی بیرجند–فراه افغانستان
وی ادامه داد: در حوزه همکاریهای فرامرزی، پروژه بینالمللی محور بیرجند–فراه افغانستان نیز با جدیت دنبال میشود. از ۵۳ کیلومتر باقیمانده این محور، تاکنون ۲۰ کیلومتر آسفالت و بهرهبرداری شده و ۳۳ کیلومتر دیگر با پیشرفت ۹۰ درصدی در حال تکمیل است. با اختصاص ۱۰ میلیون یورو اعتبار جدید، پیشبینی میشود کل این مسیر در سال جاری به بهرهبرداری برسد.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی در خصوص پرداخت مطالبات پیمانکاران راه در استان گفت: با توجه به تزریق مالی منظم، نگرانی جدی از بابت مطالبات وجود ندارد. اگرچه هنوز حدود ۸۰۰ میلیارد تومان مطالبات باقی مانده، اما بخش زیادی مطالبات آنان در سال گذشته پرداخت شده و فعالیت پیمانکاران در استان و سایر استانها ادامه دارد.
۴ هزار نفر در صف انتظار زمین قانون جوانی جمعیت
مودی در ادامه به تشریح آخرین وضعیت اجرای طرح نهضت ملی مسکن و قانون حمایت از جوانی جمعیت در این استان پرداخت و گفت: در مجموع ۲۰ هزار نفر در سامانهها ثبتنام کردند که از این تعداد، ۱۳ هزار نفر تأیید نهایی شدهاند و تاکنون تامین زمین برای ۹ هزار متقاضیان طرح فرزندآوری و جوانی جمعیت در استان انجام و واگذار شده است.
وی با بیان اینکه ۴ هزار نفر دیگر در نوبت دریافت زمین برای بحث جوانی جمعیت هستند، تصریح کرد: در حال حاضر پنج هزار و ۵۰۰ هکتار زمین در طرح قانون جوانی جمعیت نیز آماده واگذاری است اما نبود زیرساختهایی مانند آب، برق، فاضلاب و مخابرات، مانع واگذاری شده است.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی با اشاره اینکه خراسان جنوبی یکی از استانهای پیشرو در واگذاری زمین این پروژه ملی (طرح فرزندآوری و جوانی جمعیت) دانست و اعلام کرد: استان تاکنون حدود ۱۰ درصد از زمینهای واگذار شده در کشور را تأمین کرده است، در حالی که تنها یک درصد جمعیت کشور را در خود جای داده است.
مودی یادآور شد: در شهر بیرجند، به دلیل بالا بودن قیمت زمین و محدودیتهای قانونی، امکان واگذاری زمین بهصورت انفرادی وجود نداشته و بیشتر واگذاریها به صورت دو نفره و خانوادگی انجام شده است.اما در محدوده حریم شهر و روستاهای اطراف بیرجند، زمین ویلایی برای متقاضیان تامین شده است.
پیشگامی خراسان جنوبی در نهضت ملی مسکن
وی در ادامه با اشاره به تعهد ۱۵ هزار واحدی استان در قالب نهضت ملی مسکن، گفت: در حال حاضر بیش از ۳۰ هزار واحد را وارد فرآیند ساخت کردهایم که از این میان ۲۵ هزار واحد پروانه ساخت دریافت کردهاند و بیش از چهار هزار و ۵۰۰ واحد در مرحله نازککاری قرار دارند.
مدیرکل راه و شهرسازی استان خاطرنشان کرد: این میزان معادل دو برابر تعهد تعیینشده برای خراسان جنوبی در برنامه هفتم توسعه است.
وضعیت پروژه زعفرانیه بیرجند
مودی با اشاره به سه پروژه اصلی مسکن در سایت زعفرانیه بیرجند تصریح کرد: در این منطقه سه نوع واگذاری شامل واگذاری به مردم، تعاونیها و انبوهسازان صورت گرفته که پروژه انبوهسازی که از سال ۱۴۰۱ آغاز شده، با بیش از ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی، موفقترین پروژه استان محسوب میشود و البته پروژههای مشارکتی با مردم و تعاونیها پیشرفت کندتری داشتهاند.
وی به برخی اعتراضات مردم نسبت به قیمت تمامشده واحدها در سایت زعفرانیه اشاره کرد و گفت: پس از ایجاد ابهام، دستگاههای نظارتی از جمله سازمان بازرسی، دیوان محاسبات، دادگستری و اداره اطلاعات وارد عمل شدند. تمامی اسناد و قراردادها در اختیار این نهادها قرار گرفت و حتی بهصورت شفاف در اختیار متقاضیان نیز قرار داده شد.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی تاکید کرد: ما اعلام کردیم اگر کسی پروژهای همزمان یا بعد از پروژههای ما در کشور با قیمت کمتر ارائه کند، آمادگی داریم قرارداد را اصلاح کنیم. در عین حال، قراردادها با شاخصهای رسمی سازمان برنامه و بودجه تطبیق دارد و از شفافترین قراردادهای کشور است.
مودی با بیان اینکه تأمین انشعابات برق، گاز، آب و فاضلاب در برخی پروژهها همچنان در حال پیگیری است، گفت: اکنون هزار و ۴۰۰ واحد در مرحله پایانی قرار دارند و در صورت تکمیل زیرساختها، آماده تحویل خواهند بود.
وی از متقاضیان خواست تا در پرداخت سهم خود تسریع کنند و افزود: هیچ واحدی بدون انشعابات، محوطهسازی و رعایت اصول فنی و قانونی واگذار نخواهد شد.